Előző gasztrofotós bejegyzésünkben az alapokat vettük át, most haladó tippekkel fogjuk lezárni a mini sorozatot.
Van egy csomó recepted? Szuper! Elolvastad előző írásunkat, szóval már azt is tudod milyen alap hibákat nem szabad elkövetni? Nagyszerű! De hogyan tűnj ki a tömegből? Hogyan segíthetnek a fotók abban, hogy látogatóid visszatérjenek? Most erre adunk pár ötletet.
Mint két hete említettük, a gasztro fotó jó esetben olyan, mint az aláírás.
Ennek egy nagyon jó példája az Ízből Tíz blog, ami ugyan még újnak számit, hisz csak pár hónapja indult, de esztétikailag gyönyörű, nagyon következetes a képvilága, és könnyen felismerhető a kompozíció stílusa.
Tehát az egyik legfontosabb dolog, amit a blogod sikeréért tehetsz, az az, hogy végiggondolod milyen stílust fogsz követni.
Hagyományos, házias?
Modern, letisztult?
Mennyire viszed bele személyiséged?
Ötcsillagos éttermi, steril prezentáció, vagy morzsák, és spontaneitás fog dominálni? Komoly, vagy humoros a hozzáállás?
Hazai, nemzetközi, vagy speciális diéta blog?
Olcsó, egyszerű, különleges, alkalmi, édes, sós, vagy idény receptek?
Esetleg (mint a legtöbb gasztroblog), mindez keveredése lesz? Mert akkor még fontosabb, hogy a képvilág kiemelkedjen, és emlékezetes legyen. Nyilván alakul majd, ahogy haladsz előre az időben, hisz ízlésvilágod is folyamatosan fejlődik. De valahol el kell kezdeni.
Kompozíciós tippek
1. Mi legyen a fókusz?
Ideális esetben az étel a fotó sztárja, mindennek ezt kell kiemelni, hogy minél jobban mutasson.
2. Milyen hangulatot szeretnél teremteni a fotóval?
Ez meghatározza az alátétet, dekorációt, kellékeket. Igyekezz csak odaillő dolgokat belefoglalni a felvételbe. Fűszernövényekből azt, amivel tényleg fogyasztható, de tehetsz köré hozzávalókat is, vagy alkalmi dekorációt egy tortához mondjuk.
3. Ha egy mód van rá, akkor anyagot használj alátétnek, ne papírszalvétát.
Ez jobbat mutat, több benne a dinamika ahogy hajtogatni, gyűrni lehet. Szebb.
4. Kezd kevesebbel, és fokozatosan építsd a kompozíciót.
Hozzáadni mindig könnyebb, mint elvenni. De legyen önkritikád! Ha túl sok, és elveszik benne az étel, akkor bizony vegyél el belőle!
5. Készíts felvételeket különböző szögből!
Inkább legyen több választásod, mint kevesebb!
6. Ne feledd, minden ételnek megvan a legjobb oldala!
Találd meg!
Hol olvad a sajt a burgeren, hol sült meg legszebben a csibe? Na, azt kell a kamerába fordítani!
7. Azt is gondold, meg, hogy érdemes-e ráközelíteni az ételre.
Ha van egy különösen formás fánkod, akkor lehet annak az egynek kéne központban lenni, nem az egész kosárnak. Tudjuk, hogy rengeteget bajlódtál vele, de mutasd a legszebbet!
8. Ha van rá módod, nagyon szép felvételek készülhetnek a folyamatról is.
Ha ezeket is belefoglalod a bejegyzésbe, arra ügyelj, hogy jól kivehető legyen mi történik a képen. Nem ez a fő fókusz, de ha már ott van, akkor adj neki teret!
9. Ha van egy kis mozdulat a képen, az nagyon szépen tud hatni.
Csöpög a szósz, szóród a porcukrot, esnek a morzsák. Kísérletezz!
10. Szerkesztheted a képet, de csak addig a pontig, amig nem lesz valótlan.
Ha borús időben sikerült csak fotózni, nincs benne semmi, ha mesterségesen utólag világosabbá teszed a felvételt. De a színekkel ne játssz! Ha az olvasók elkészítik a receptet, úgyis rájönnek, hogy valami nem stimmel. Te visszamennél egy ilyen oldalhoz? Ugye, hogy nem!
Ez mind nagyon szép és jó, de saját tapasztalatból kiindulva arra is figyelj, hogy:
- Mire van időd?
- Mennyit akarsz rá költeni (pl. van lehetőséged folyamatosan pénzt fordítani friss dekorációs kellékekre)?
- Milyen környezeti adottságaid vannak (konyha, kert, mező, kamra)?
Ezek fogják meghatározni a hosszútávú munkamenetet, tehát ha következetes akarsz lenni, akkor érdemes már az elején reálisan nézni a dolgokat. (Ne feledd, mi arra törekszünk itt, hogy felismerhetőek legyenek a fotóid, hogy mindig tudjuk ki készítette őket. Ha egyik héten teljesen minimális, a másikon meg agyondekoráltak a képek, az nem tesz jót a blognak.)
Végezetül, és legfőképpen, ne félj a többi gasztrobloggertől!
Ha megfogadod a tanácsot, ami feljebb elhangzott, és tisztán kidolgozod, hogy mi a blogod profilja, akkor nincs mit tartanod a többiektől. Hisz a blog a te személyiségedet tükrözi, tehát teljesen egyedi. És ugyanúgy, ahogy sok különböző ember is meg tud férni harmóniában együtt (Igen, tényleg!), az ételek világában is van hely bőven.
Ismerd el, ha valaki jó. Működj együtt velük, mesélj róluk olvasóidnak! Nem csak az lehet érdekes a blog Facebook oldalán, amit te írsz, hanem az is, amit te olvasol, amit találsz, amit megoszthatsz a látogatókkal, mint érdekes kis kincset.
És hogy melyek lesznek a domináns trendek?
Nos, az ételek élettel, és történet meséléssel összefüggő szerepe egyre inkább előtérbe kerül. Nagyon sok olyan blog van, ami ezt gyönyörűen kivitelezi. Nemzetközileg a Local Milk (melyről mi is írtunk), Manger (köszi a tippet Tavola in Piazza!) és az Our Food Strories blogok melyek számunkra kiemelkednek, de magyar viszonylatban imádjuk a Letti et la Cuisine blogot, mely képvilágában teljesen magával ragadó.
Kissé meglepő módon, egyre inkább terjedő trend az üres tányér fotózása. Mert van valami gyönyörűséges abban is, ahogy a maradék szósz megfesti a tányér alját. Erről fotófelhívás még az Angol Observer-ben is volt.
Azért nem kel aggódni, nem fenyeget az a veszély, hogy a hagyományosabb ételfotók kihalnak, de 2015 nagyon izgalmas év, mind hazai, mind nemzetközi téren. Csak figyelni kell!
Reméljük tudtál ötletet meríteni ebből a listából, és alig várod a következő fotózási lehetőséget!
Hajrá minden sütő-főző szuperblogger!
Szerkesztéskor pedig lebegjen ez a szemed előtt:
Ha nem csorog a nyálad saját gasztrofotód láttán, akkor valamit rosszul csináltál!
Kellemes hétvégét az egész csapat nevében!
Andi
Ihlet innen.
Az Ízből Tíz és a Letti et la Cuisine egyes receptjeit a képekre kattintva érheted el.
Ha tetszett a bejegyzés kövesd a Blogokról.Neked. Facebook oldalt. Hasznos információk, motiváció és támogatás vár.
Valamint lépj be Facebook csoportunkba is, ahol a bloggerek beszélgetnek, ötletelnek, segítenek egymásnak, tanulnak, fejlődnek, és együtt fejlesztik a blogokat!
Kommentek