Blogokról. Neked.

Gasztro fotózás alapjai 12 pontban

A gasztrobloggerek világa kegyetlen, és igazságtalan!

 

A vizualitás, látvány nagyon fontos ebben a világban. Ezt látja az oldalra látogató először, sőt ez határozhatja meg egyáltalán ellátogat-e az oldalra. Legtöbb esetben ez alapján dönti el elkészíti-e az adott receptet, visszatér-e többet olvasni.

 


Egy gasztro fotó olyan, mint az aláírás. 


 

Jó esetben annyira tipikus, hogy az olvasó meg tudja mondani melyik blogger oldalán található.

Nem mindenkinek van ugyanolyan jó készsége a fotók készítéséhez, de minél többet gyakoroljuk, olvasunk róla, annál jobban fog menni.

Ha gasztro blogolásra adod a fejed, akkor ugyanis illik folyamatosan tanulni nem csak receptekről, hanem arról is, hogyan lehet szebben fotózni, milyen trendek vannak éppen, hogyan teheted vizuálisan minél szebbé a képeket!

Én is megszenvedtem az ételfotózást az elején (na jó, néha még most is!), de ezekkel az egyszerű tippekkel rájöttem, hogy semmi ördöngösség nincs benne. Még mindig tanulok, de miért ne lehetne ez egy közös folyamat? 

Tisztázzunk valamit előre:

Nem kell drága kamerát venni. Nem ezen múlik. Egy blogra készülő ételfotó minősége inkább apró trükkökön áll vagy bukik.

 

Tehát:

 

1. Ne használj villanót a kamerán!

 

Nem csak a természetes árnyalatokat veszíted el, de részleteket is, ráadásul a kép hangulata is egész más lesz.

 

2. Természetes fényforrás kell.

 

Világos legyen, de ne tűző nap. Ha ablak mellett fotózol, mint ahogy az ajánlott is, és besüt a nap, akkor egy fehér kendővel, függönnyel (nem csipke), vagy redőnnyel szűrd meg a fényt.

 

3. Less el trükköket a profiktól!

 

Pl. legyen valami, ami visszaveri a fényt, hogy egyenletesen érje az ételt. Ez lehet papír, vászon vagy festett deszka, de én már olyat is hallottam, hogy alufóliával betekert tepsi is remekül megfelel a célnak.

 

4. Ha nem stabil a kezed, akkor támaszd ki valamin!

 

Ha extra felszerelt vagy, akkor talán állványod is van. Nincs annál rosszabb, mikor órákat töltöttél egy bejegyzés képein (bizony ám!), és végül kiderül, hogy homályos a legtöbb kép. (Velem nem egyszer megtörtént.)

 

5. Használj kiegészítőket!

 

Terítők, kendők, tányérok, tálak, evőeszköz, stb. Az igazán profiknak megvan, hogy miket használnak, és mindig azt a pár dolgot vetik be fotózásnál. Idővel megtudod, mi működik a legjobban. Én 6 hónappal a blog indulása után még mindig kísérletezem.

6. Tervezz előre!

 

Kiegészítőidet, kellékeidet készítsd elő a fotózáshoz, hogy gyorsan tudj dolgozni, miután a kaja elkészült. Jobb esetben nem most először készíted az ételt. Gondolkodj el mi megy hozzá hangulatában, színeiben, mi hozza ki belőle a legjobbat, mit szeretnél elérni?

7. Minél tovább áll az étel, annál rosszabb lesz a minősége.

 

A húsok száradnak (egy kis olajat pl. lehet rá kenni, de minél több megy ebből, annál zsírosabbnak fog hatni végül), a salátalevelek fonnyadnak. Dolgozz minél gyorsabban, ügyesebben!

 

8. Találd meg a legjobb szöget a fotózáshoz.

  

Ezt kitapasztalod idővel. Pl. nagyon sok étel a színek és látvány miatt jót mutat közvetlenül felülről fényképezve. Aminek azonban van magassága, azt oldalról is érdemes fotózni. Pl. tortákat, sütiket. 

cake-648459_1280 

Hagyj egy kis teret is az ételnek! Nem minden mutat jobban 5 mm-ről fotózva! Itt az én egyik korai “remekművem” példának.

20150119_163156

 

9. Hallgass a megérzéseidre!

 

Ha neked nem tetszik, nekünk sem fog! Menet közben lehet alakítani, elvenni, hozzátenni, újratálalni.

 

10. Dekorálj!

 

Tedd gusztusossá. Fűszerezz, szórd meg pirított magokkal, zöld fűszerrel, paprikával, tejszínnel, mikor mi illik hozzá. Csodákat tud tenni egy kis „öltöztetés”. 

 

11. Ha gyümölcsöt fotózol, próbálj rá vizet spriccelni fújatóval. 

 

Harmatos hatást érhetsz el vele, frissebbnek hathat a kép. Mintha most szedted volna.

 

12. Egy kis spontaneitás is kell.

 

Ha leesik egy kis morzsa, vagy kidől egy kis szósz, az még nem feltétlenül a világ vége. Készíts egy-két képet így is. Ez karaktert ad a képnek, és egy kis tökéletlenség közelebb hozhatja az olvasót is.

 

 

Mára ennyi, remélem hasznosnak bizonyult.


Jövő héten haladó tippek következnek!


 

 

Írta: Andi

 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a Blogokról.Neked. Facebook oldalt. Hasznos információk, motiváció és támogatás vár.

Valamint lépj be Facebook csoportunkba is, ahol a bloggerek beszélgetnek, ötletelnek, segítenek egymásnak, tanulnak, fejlődnek, és együtt fejlesztik a blogokat! 

Kattints, és csatlakozz a Facebook

 

 

Forrás ITT, ITT, ITT és ITT. Képek forrásához a képekre kattintva lehet eljutni.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!