Blogokról. Neked.

Blogszótár

Blog 

Az angol weblog szó rövidített változata. Jelentése: virtuális napló. Tipikusan posztokból, bejegyzésekből épül fel, fordított időrendbeli sorrendben, tehát a legfrissebb szerzemény található a legelején. Lehet magánjellegű, szakmai, irodalmi, politikai töltetű stb. A legsikeresebb blogok tematikusan specializáltak, az olvasóközönség egy konkrét csoportját célozzák meg nem, kor, érdeklődés, politikai vagy egyéb beállítottság szerint. Egy adott blog lehet egy szerző műve vagy több blogger együttműködésének eredménye is.

Angolban a szó főnévként (virtuális napló jelentésben) és igeként (virtuális naplót ír) is funkcionál. Magyar vátlozat: blog és blogol vagy blogot ír.

Bővebben:

Neked való a blogolás?

6 érv a blogolás mellett

Kezdő bloggerek 15 leggyakoribb bakija

 

Blogger

A blog, virtuális napló szerzője. 

 

Bloggerina

Míg az angolban nem különböztetjük meg a férfi és a női szerzőket, magyarban szükség szerint használható a bloggerina szó, amennyiben ki szeretnénk hangsúlyozni, hogy a szerző a női nemhez tartozik.

 

Domain

A blog “lakcíme”, az a betűsor, amit begépelve az internetes böngészőbe megnyílik a keresett oldal. Ingyenes szolgáltató használata esetén (pl. wordpress.com, blogger.com, cafeblog.hu) a domainben megjelenik a szolgáltató megnevezése is, pl. a blogokrolneked.cafeblog.hu címben is. Amennyiben a fizetős megoldás mellett döntesz, tetszőleges betűsort választhatsz a blogod elérhetőségének, kötelező elem nélkül – amennyiben azt még nem foglalta le előtted senki.

 

Hosting

Míg a domain a blogod “lakcíme”, a hosting, vagyis a tárhely a hozzá tartozó “terület”. Többek között a wordpress.com, blogger.com, cafeblog.hu oldalakon juthatsz ingyenesen tárhelyhez. Előnyük, hogy ha itt indítasz blogot, nincs szükség anyagi befektetésre. Hátrányuk, hogy nem választhatsz saját domaint, és bizonyos funkciók, lehetőségek nem elérhetőek.

 

Instagram

A közösségi média egyik formája. Az elsősorban okos telefonról elérhető platform lehetőséget nyújt arra, hogy négyzet alakú képeket ossz meg, és szöveges leírást kapcsolj a fotókhoz. A saját fiókod kialakítása után nemcsak a magánjellegű vagy a vállalkozásoddal kapcsolatos fényképeid megosztására van mód, hanem arra is, hogy az általad kedvelt személyeket, márkákat stb. kövesd és tanulj tőlük 🙂

Bővebben:

Instagram etikett – nemcsak kezdőknek

15 tipp a jobb Instagram használathoz

 

Insta-hős sorozatunk:

Taylor Swift

Local Milk (A legjobb gasztroblog)

 

Közösségi média / Social media

Az internetnek, okos telefonoknak és hordozható számítógépeknek, táblagépeknek köszönhetően tagjai lehetünk különböző online közösségeknek, hiszen szinte egyfolytában elérhetőek vagyunk virtuálisan is. A szórakozás és a kapcsolattartás mellett ezek jelentős segítséget nyújtanak abban is, hogy a blogodat népszerűsítsd és elkötelezett, visszajáró olvasótábort építs fel köré. 

Bővebben:

Milyen gyakran posztoljunk a közösségi médiában?

 

Kulcsszó / keyword

A kulcsszó kifejezés ellenére nem feltétlenül áll egy szóból. Az a szó vagy kifejezés, ami leginkább megragadja a cikk vagy bejegyzés lényegét, összefoglalja a tartalmát. A jó kulcsszóválasztás segít abban, hogy a blog vagy maga a bejegyzés előkelőbb helyen jelenjen meg az internetes keresők eredményei között.

 

Niche

A blog témája. A szűk olvasóközönségre összpontosító téma elméletileg ugyan az olvasók kisebb szeletét szólítja meg, de minőségi tartalom mellett elkötelezett, rendszeresen visszajáró vendégeket hoz. 

Bővebben:

Beszéljünk a blog profiljáról

Hogyan szűkítsem le a blogom témáját?

Ezért ártasz magadnak, ha mindenféléről blogolsz

 

Poszt / post

Blogbejegyzés.  

 

SEO

Az angol Search Engine Optimalization (keresőoptimalizálás) rövidítése. Ahhoz, hogy a blogunkat minél több olvasó érje el, elengedhetetlen, hogy könnyen kikereshető és megtalálható legyen az interneten. Titka többek között a blog/weboldal átlátható szerkezete, a megfelelő kulcsszó kiválasztása az egyes cikkekhez, blogbejegyzésekhez.

 

Twitter

A közösségi média ezen formája lehetőséget nyújt arra, hogy rövid, frappáns üzeneteket ossz meg a követőiddel, formázatlan szövegként, maximum 140 karakternyi hosszúságban. 

Bővebben:

Twitter kisokos (nemcsak) bloggereknek

 

Vlog

Míg a blog írott naplót, a vlog videónaplót jelent. 

 


 

A szótár folyamatosan bővül. Ha ötleted van, mivel egészítsük ki, bátran jelezd a blogokrolneked@gmail.com címen vagy egy Facebook-üzenetben a Blogokról.Neked csapat oldalán!

Köszönjük a segítséget!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!