Blogokról. Neked.

10 bejegyzésfajta, amivel változatossá teheted a blogot

Időnként mindenkinek jól jön egy kis inspiráció vagy súgás, ha úgy tetszik. Néha kifogyunk az ihletből. Vagy azt vesszük észre, hogy fogynak az olvasók. Esetleg csak szeretnénk valami mással megpróbálkozni, hogy változatosabbá tegyük a blogbejegyzést. Ha mindig ugyanarról írunk, ugyanolyan formában, az még az írónak is fárasztó lehet egy idő után, hát még az olvasónak!

 

Hoztam pár tippet, amiket fel lehet használni, ha valami újdonságra vágyunk. Nem csak bennünket fog szellemileg felfrissíteni, hanem magát a blogot is előre lendítheti. Remélem, tudtok ihletet meríteni belőle, ha éppen megakadtatok!

 children-593313_1280

Verseny

 

Versenyekről szó lesz bővebben egy későbbi posztban, de mindenképp kiemelt helyet érdemel. Hogy miért? Mert egy verseny zsongást teremt a blog körül! Az emberek beszélnek róla, megosztják, várják az eredményt. Bekapcsolódnak, és figyelik mi történik. Ez felbecsülhetetlen érték, ha blogot írsz, hisz mindnyájan kergetjük azt a bizonyos aktív olvasottságot, mely a legsikeresebbek védjegye.

 

Interjú

 

Ismersz valakit, aki elért valami nagyszerűt, véghezvitt valami lenyűgöző dolgot, vagy átesett egy egész életet felforgató dolgon? Vagy csak be akarod mutatni az átlagos élet átlagos szereplőjét? Egy interjú remek lehetőség a blogtartalom frissítésére. Nem csak témájában, de formátumában is elüt a hagyományos bejegyzésektől, tehát mindenképp változatossá teszi az olvasás élményét. Erről írunk majd bővebben, de amire mindenképp figyelj, az a nyitott kérdések használata, és egy érdekes szemszög megtalálása. Nincs unalmasabb egy igen-nem válaszokból álló interjúnál, ami nem világít rá semmi újra.

 

Lista

 

Legyen emészthető hosszúságú és érdekes. Az, hogy mi érdekes, persze szubjektív, de ami általában bejön az a hasznos, furcsa, vicces, „ilyet ne mondj” típusú listák. Tehát vagy adjon információt, amiről nem hallunk minden nap, vagy legyen szórakoztató. Inspirálódni lehet, az internet tele van listákra specializálódott oldalakkal, pl. ott a Tíz dolog magyarul is, de nem ajánlatos pontról pontra másolni az ötletet. Mert akkor ugye miért menjenek a te oldaladra az eredeti helyett?

 list-800759_1280

Oszd meg célkitűzéseidet

 

Az emberek szeretnek drukkolni. Tehát ha fogyni szeretnél, meg akarsz tanulni valamit, új álmokat kergetsz, azt érdemes megosztani a blogon, és tájékoztatni olvasóidat a haladásról. Ezzel két dolgot érsz el. Először is személyesebb kapcsolatot építesz ki velük, másodszor pedig remélhetőleg számukra is hasznos dologról írsz, tehát segítesz is nekik.

 

Készíts sorozatot

 

Ez lehet egy interjúsorozat is, kritika, ami minden héten megjelenik, vagy lehet útmutató, segítő jellegű sorozat. Ha rendszeresen ugyanazon a napon jelenik meg, akkor az olvasók tudni fogják, mikor látogassák biztosra a blogot, hogy kedvenc tartalmukat felleljék. Engedd szabadon a fantáziád, mi az, amiről szívesen írnál hosszútávon? A Girlpower blogon pl. külföldön élő nőkkel olvashatsz interjúsorozatot. A Varázsdoboz blogon pedig szemlélet- és életmódváltáshoz találsz nagyon hasznos útmutató sorozatot. (Csak hogy élőben is lásd az elképzelést!)

 

GIF-es írások

 

Ezeket nehéz visszakeresni forrással, tehát ha megjelölöd az oldalt, ahol találtad őket, az elég. A Gif-ek szórakoztatóak, egy kis könnyedséget vihetnek az írásba, humort csempésznek a blogra. Semmiképp sem ajánlom a túlhasználatot, hacsak nem a GIF-ekről akarsz híres lenni. Ezzel sincs semmi baj, de ha csak általánosságban nézzük, akkor maradjon meg különlegességnek, különben elveszik a meglepetés ereje!

 girls-438152_1280

Képes riportok

 

 

De legyenek érdekesek! Nem a kutyusról szeretnék 50 képet, amint alszik a napon! Nagyon cuki, de az csak neked érdekes! Szünidei képek jöhetnek, de információértékkel! Illusztrációnak, “ezeket lehet látni” típusú felvételek, ja igen, téged is észreveszünk egyszer, amint a tengert csodálod, de nem minden kép sarkában. Hacsak nem pont ezt forgatod ki, és humorosan közelíted meg a dolgot. Meglátogattál egy új, érdekes várost, piacot, eseményt? Ide a képriporttal!

 

Reagálj egy eseményre

 

Mindannyian nézünk TV-t, olvasunk újságot, követjük, mi történik a világban. Ennek nem kell politikai színezetűnek lenni, reagálhatsz közéleti, kulturális eseményekre, hírekre is. Kezd párbeszédet olvasóiddal. Ők mit gondolnak egyes dolgokról?

 

Tudósíts valahonnan

 

Mész egy tuti helyre szórakozni, kikapcsolódni? Vagy egy nagyszerű kiállításra, színházi előadásra? Írj róla! Hol, ki, mit, mikor? Milyen volt? Milyen érzéseket váltott ki belőled? Mi volt, ami a legjobban tetszett? Tízből nyolc pontot ér vagy teljes tízet? Kinek ajánlod? És már meg is van a hasznos, érdekes írás!

 human-763156_1280

Válaszolj kérdésekre

 

Most kapaszkodj meg! Nem kell, hogy a kérdés pont neked legyen címezve. Nem mindenki kap olvasói leveleket, főleg a kezdetekben nem. Még profi újságíróknál sem ritka, hogy átvesznek egymás rovatából olvasói kérdéseket, és megírják a „saját verziójukat”. Ha valamivel nem értesz egyet, vagy máshogy oldanád meg a kérdező problémáját, nyugodtan oszd meg véleményed. Nyilván építő jellegű dologra gondolok most, nem a másik válaszoló cél nélküli becsmérlésére. Az nem vezet sehova.

 


Mint mindig, amit fent olvastál, az nincs kőbe vésve. Alakítsd, formáld a saját szájízed szerint, engedd el a fantáziád, keress új nézőpontot, kísérletezz! A Te blogodról van szó, a Te döntésed, hogy hogyan alakul, merre megy, mi illik a profiljába. Hallgass a megérzéseidre!


 

Hamarosan folyatatjuk a témát még több tippel és praktikus információval. Addig is blogolásra fel!

 

Szép napot!

Andi

 

Képek forrása Pixabay.com.

 


 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a Blogokról.Neked. Facebook oldalt. Hasznos információk, motiváció és támogatás vár.

Valamint lépj be Facebook csoportunkba is, ahol a bloggerek beszélgetnek, ötletelnek, segítenek egymásnak, tanulnak, fejlődnek, és együtt fejlesztik a blogokat!

Kattints-és-csatlakozz-a-Facebook-600x20011

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Timi Nagy says:

    Köszi a tippeket! 🙂
    Én most próbálkozom listás posztokkal, mivel sokszor nagyon dumásra, elmélkedősre sikerülnek a cikkeim, ami nem gond, de szeretném, ha átláthatóbb, könnyebben olvasható infókat tudnék adni.

  2. Pink Dust says:

    A tudósítás nagyon jó ötlet! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!