Blogokról. Neked.

Így jelölj be forrásokat egy blogposztnál!

Újabb kérdést kaptunk a „Kérdezz bátran” dobozon keresztül:

Sziasztok! A felhasznált irodalom megjelenítése a cikkhez mennyire fontos? Például írok egy cikket a szitakötőkről, amiről előtte fogalmam nem volt, de több weblapon is utánaolvasok hogy hitelesen át tudjam adni az olvasónak, amiről írni szeretnék, fontos hogy jelöljünk meg felhasznált irodalmat? Hitelesebbnek tűnik az oldal és a cikk? Nem tűnik attól ollózásnak?
Üdv

 writing-828911_1280

Érdekes kérdés, mely mindenképp megér egy kis részletezést. Blogbejegyzéseknél több lehetőség is rendelkezésünkre áll a helyes forrásmegjelöléshez.

 

1. Tegyük fel, hogy mindaz, amit írsz, utánakeresés nélkül, a te fejedből pattan ki. Minden a saját tudásodon alapul, vagy csak különösen kedvez az ihlet, és ugyan olvastad valahol, valamikor, de már nem emlékszel hol, és nem kellett utánakeresni, egyszerűen csak jó volt a gondolatok áramlása aznap. Ilyenkor nincs konkrét forrás, tehát nem kell megjelölni semmit.

2. Mondjuk, hogy átnéztél bizonyos oldalakat, és ezen információk fényében írtad meg a bejegyzést, de nem emlékszel pontosan, mit melyik oldalról vettél. Ilyenkor az oldal alján felsorolhatod a forrásokat. Vagy belinkeled, mint pl. „forrás itt, innen, vagy katt ide”, vagy ha profibb akarsz lenni, akkor beírhatod az oldal nevét is, egy linket hozzáerősítve a konkrét cikkhez, ami megihletett.

3. Ha pontos információt, számokat és adatokat veszel át egy bizonyos oldaltól, akkor illik rögtön utána betenni a linket arra, hogy honnan vannak az adatok. Belinkelheted a végén is, hogy „a statisztikai adatok innen származnak”, de jobb rögtön a szövegben.

4.Ha igazán profi és elegáns akarsz lenni, akkor alkalmazd azt, amit az újságírók is. A fő szövegben jegyezd meg most éppen honnan jönnek az információk, pl. „Ahogy a Times erre vonatkozó cikkében is olvashatjuk” (hozzácsatolva egy linket), vagy a szitakötők repülési útvonala lenyűgöző tud lenni. (linket csatolva a repülési útvonal szavakhoz, hisz erről szól a Times egyik cikke).

5. Ha csak egy cikket vettél alapul, vagy fordítasz, akkor mindenképp jelöld meg pontosan, honnan van a forrás!

office-620817_1280

Gondolj rá úgy, mint egy egyetemi disszertációra! (Csak ne félj tőle annyira!)

 

Hacsak nem vagy szitakötőszakértő, biztos, hogy utána kell járnod. Ahogy írod, a linkekkel az információ hitelességét igazolod, és azt is megmutatod olvasóidnak, mennyit dolgoztál egy-egy bejegyzéssel. Hisz összeszedted a számukra legrelevánsabb dolgokat egy helyre (nyilván ezért olvasnak pont téged).

A forrásmegjelölés egyáltalán nem tűnik ollózásnak, de ehhez az kell, hogy a saját stílusod szerint írd és foglald össze a dolgokat. Ha szó szerint idézel, itt is ajánlott az idézőjelek használata, hogy még véletlenül se tűnjön úgy, hogy mások munkáját sajátodnak szeretnéd feltüntetni. Megjegyzem, egész bekezdések szó szerinti idézése már az ollózás határát súrolja!

Blogot írni rengeteg munka. Nagyon kevesen tudják azt véghez vinni, hogy soha nem kapnak ihletet máshonnan, vagy látnak valamit valahol, amire reagálni szeretnének, esetleg továbbgördíteni egy megkezdett gondolatlabdát. Ilyenkor is illik megjegyezni, hogy erre és erre reagálok, itt és itt láttam.

A forrásmegjelölés nem csak a hitelességnek tesz jót, de a keresőmotorokban is kedvezőbben helyezkedik majd a cikk, ha vannak külső linkek hozzá.

 

art-89198_1280

Ez nagyszerű lehetőség lehet kapcsolatok kiépítésére is a blogszférában. Keress meg olyan írókat, akikkel együtt tudsz működni, és be tudjátok linkelni egymás írásait, mint hasonló tartalom vagy forrás! Ezzel segítitek egymást, emelitek az oldal értékelését és új olvasókat irányítotok az egyes oldalakra.


A felhasznált irodalom megjelenítése nem csak morális kötelesség, jogi elvárás, és a „szakmai” profizmus jele, ha úgy tetszik, hanem több szempontból is hasznos tevékenység. Hosszútávon csakis javára válik a blognak és írójának.


 

 

Szép napot!

Andi

 

Képek forrása Pixabay.com.

 


 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a Blogokról.Neked. Facebook oldalt. Hasznos információk, motiváció és támogatás vár.

Valamint lépj be Facebook csoportunkba is, ahol a bloggerek beszélgetnek, ötletelnek, segítenek egymásnak, tanulnak, fejlődnek, és együtt fejlesztik a blogokat!

Kattints-és-csatlakozz-a-Facebook-600x2001

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!