Blogokról. Neked.

Egyedül, vagy társbloggerrel? Hogyan vágjunk bele?

Sokak számára egyértelmű a döntés. Mikor blogot indítanak, egyedül írnak. Mások azonban társbloggerrel vágnak neki. Lehet már az elején, lehet, csupán később.

 

Ha egyedül blogol az ember, akkor ott van a teljes szabadság varázsa. Azt csinálsz, amit akarsz, akkor, amikor akarod. Nem tartozol senkinek sem elszámolással, csakis rajtad áll, vagy bukik blogod sikere. Sokan pont ezt a mindenre kiterjedő autonómiát imádják a blogolásban. Hisz az élet majd minden más területén folyamatos kompromisszumban élünk, legalább ez az egy felület csakis az övék, pontosan olyan, amilyennek megálmodják. A kis negatívumok, a szabadnap hiánya, az állandó motiváltság igénye elveszik a pozitívumok vonzásában.

Azt hiszem blogger körökben ezt nem kell túlragozni. Mindenki érti, miről van szó.

Másokkal együtt dolgozni viszont több szempontból is előnyös lehet. Megosztódik a munka, több oldalról jönnek az ötletek, dinamikusabb lehet az egész oldal ha valaki mással készíted. Viszont van pár dolog, amiről el kell gondolkodnod, mielőtt közös munkára adod a fejed!

http://blogokrolneked.blogcdn.p3k.hu/files/2015/08/people-office-group-team.jpg

Érdeklődés

Mert kell, hogy valami hasonlóság legyen abban, ami érdekel. Nyilván erről fog a blog szólni. Tehát vegyük úgy, hogy ez az alap. Ha téged igazán a könyvek érdekelne, a másikat meg a filmek, az sem tragédia, lehet megfilmesített könyvekről írni, de ha téged a könyvek a másikat meg a könyvelés érdekli, akkor talán mindketten jobban jártok külön utakon.

Vélemény

Mert hasonlóan kell majd reagálnotok bizonyos dolgokra, ajánlatokra, kérdésekre, amikkel az út során találkoztok. Egy nézeteltérés, vagy konfliktus is lehet produktív, de ha homlokegyenest ellenkező véleménnyel vagytok dolgokról, akkor nehezebben fogtok megegyezésre jutni.

http://blogokrolneked.blogcdn.p3k.hu/files/2015/08/people-apple-iphone-writing.jpg

Elképzelés

Mit is akartok kialakítani. Esztétikailag hogyan nézzen ki. Milyen információt fogtok nyújtani, hogyan fogjátok csoportosítani, milyen szolgáltatás lesz megtalálható a blogon, weboldalon. Mindenképp előre le kell tisztázni a részleteket. Lehet, hogy az alap ötlet tetszik mindenkinek, de a megvalósítás részleteiben is meg kell egyezni.

Cél

Végső soron mit szeretnétek elérni? Hogyan fejlődhet az oldal? Milyen lehetőségeket szeretnétek belőle kihozni? Jó, ha mindenki tudja merre haladtok, hogy minél effektívebben tudjon a cél felé dolgozni.

Munkamorál

Ugyanúgy dolgoztok? Minden 100%-ot nyújtotok? Mert ha nem, akkor előbb utóbb megkeseredik a munkakapcsolat. Senki sem szereti azt érezni, hogy ő dolgozik többet. Ezt persze meg lehet előzni, de fontos előre tisztázni mik az elvárások. Mi pl. megbeszéltük mennyi bejegyzést tudunk reálisan írni. Ha több, az csak jó, de a megegyezett minimumhoz tartani kell magad. Csak úgy, mint bármilyen szerződésben.

http://blogokrolneked.blogcdn.p3k.hu/files/2015/08/people-woman-coffee-meeting.jpg

Inspirál az illető?

Számomra ez a legfontosabb pont. Mert jó esetben az ötletek, és motiváció úgy kell hogy működjön kettőtök (többetek) közt, mint a kreatív ping-pong. Ha az egyik mond valamit, akkor annak rögtön ötletek tucatját kéne elindítani a fejedben. Ne válassz olyan embert, aki nem építő jelleggel kritizál. Mert rá kell mutatni arra, ami időpocsékolás, nem produktív, felesleges, de ezt oly módon, hogy ne blokkolja le a kreatív folyamatot benned.

 

Ha stop táblákat emel a másik, akkor menekülj.

 


Mint egy szövegíró és zeneszerző együttműködése.  Csak akkor érdemes belevágni, ha harmóniát teremtetek, és felvillanyoz ami a blogra kerülhet.


 

Nagyon röviden összefoglalva:

 

Egyedül:

 • Nem kell semmit senkivel megvitatni.
 • Mindent a saját elképzelésed szerint tudsz véghezvinni.
 • Időnként külső segítséget kell kérned.
 • Nincs szabadnapod.
 • Mindig motiváltnak kell lenned.

Másokkal:

 • Dinamikusabb lehet.
 • Segítséget többnyire találsz házon belül.
 • Van helyettes, ha beüt valami.
 • Motiválhatjátok egymást.
 • Kompromisszumot kell kötni.

Neked mi vált be? Milyen tapasztalatod van? Oszd meg velünk, kíváncsian várjuk, hogy tanulhassunk belőle!

 

Írta: Andi

 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a Blogokról.Neked. Facebook oldalt. Hasznos információk, motiváció és támogatás vár.

Valamint lépj be Facebook csoportunkba is, ahol a bloggerek beszélgetnek, ötletelnek, segítenek egymásnak, tanulnak, fejlődnek, és együtt fejlesztik a blogokat!

Kattints-és-csatlakozz-a-Facebook-600x2001

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Kedves Dóra!

  Nagyon örülünk, hogy megosztottad velünk a helyzeted. A tanácsom talán annyi lenne, hogy üljetek le és beszéljétek át a dolgokat. Biztos vagyok benne, hogy a társszerző megérti majd a szenvedélyed, és meg tudtok egyezni.

  Sok sikert a folytatáshoz!

  Gabriela és a Blogokról. Neked. csapata

 2. Dóra Imola Herczeg says:

  Érdekes helyzet tud lenni, amikor a felkért társszerző leli meg a szenvedélyét a blogban és az eredeti ötletgazda tojik rá. (Bocsánat az erős szóhasználatért.)
  Szerintem ez elköteleződés kérdése. Jelenleg én legszívesebben maradnék egyedül és vinném tovább, mert tele vagyok ötletekkel, de az alapítót csak nem rakhatom ki. Szóval elég katyvasz tud ez lenni.

 3. Kedves Laura!
  Köszönjük, hogy megosztottad velünk történeted. Igazán tanulságos, és ugyanakkor inspiráló is, hogy egyedül is folytatni tudtad a blogot. Mint írtad, ez olykor felszabadító értékű is lehet. Biztos vagyok benne, hogy tanácsaidat más is hasznosnak fogja találni!
  További sok sikert a bloghoz!
  Andi és a Blogokról. Neked. csapata

 4. Laura Matus says:

  Egy éve kezdtük, akkor még ketten vágtunk bele a blog vezetésébe. Eleinte imádtuk. Szerettünk együtt írni, együtt dolgozni, inspiráltuk egymást. Majd sorra jöttek a konfliktusok. Egyre több, mindenre kiható. Atombombaként robbantak, szinte már sehogy sem volt jó. Majd a társszerzőm kiszállt. Egyszerre volt borzalmas és megnyugtató érzés, hiszen ezzel egy hatalmas kő esett le a vállamról, viszont nem voltam biztos magamban, hogy el tudom vezetni, az akkor már egyre népesedő blogot. Azt kell, hogy mondjam, sikerült! Egyedül írni fantasztikus érzés volt, hiszen senki sem szólhatott bele, akkor és azt posztolhattam amit én akartam. Egyszerre lett fekete lyuk és az újjászületés pillanata ez, a blog történelmében. Én azt tudom tanácsolni azoknak, akik blogot indítanának, hogy csak akkor keressenek társszerzőt, ha megvan az a bizonyos harmónia. Még egy jó tanács: készüljenek fel arra az esetre, ha a társszerző kilépne.
  Sajnos nálam ez nem működött, remélem másoknak sikerül társszerzővel blogot indítani! 🙂

  Laura
  http://ll-beauty.blogspot.com


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!