Blogokról. Neked.

Mikor tematikátlan egy blog?

Újabb olvasói kérdést kaptunk a Kérdezz bátran dobozon keresztül, ezúttal a tematikus blogokkal kapcsolatban.

 

„Ena vagyok, aránylag/ félig-meddig kezdő blogger, és a blogtematikánál akadtam el egy kicsit… Hozzám leginkább a személyes blogok állnak közel, főleg, hogy kismillió dolog érdekel. Így nem igazán tudom biztosan leszűkíteni a témát, ebből alakult ki az aggodalmam. Ha aránylag sok (4-5) témát érintek, viszonylag rendszeresen, az mennyire számit tematikátlannak?”

young-game-match-kids-medium

Kedves Ena!

 

A válasz, mint legtöbb esetben, az, hogy attól függ… Sokat segíthetnek előzőleg megjelent cikkeink, melyekben tippeket találhatsz arról, hogy hogyan találd meg és szűkítsd le a blog témáját, valamint bővebben kifejti, ez miért fontos.

Vannak nagyon sikeres blogok, melyek szerteágazó témákkal foglalkoznak. Csak ügyesen kell csinálni.

Könnyebb lenne konkrét tanácsot adni, ha tudnánk, milyen témákról van szó, de megpróbálok szépen sorban levezetni dolgokat, abban a reményben, hogy segít a továbblépésben.

Ha például nagyon személyes jellegű a blog, akkor a te személyiséged körül forog, a kulcs a te stílusod, látásmódod. Az, hogy miről, milyen érzésed, véleményed van, hogyan éled meg a világ dolgait. Na, ez már önmagában is tág kategóriákat foglal magába. Ilyenkor az olvasóval kiépített kapcsolat a legfontosabb.

Én például rendszeresen olvasok olyan blogot, ami nőknek szól, de ezen belül mindent takar, ami érdekelhet (design, divat, feminizmus, művészet, vélemény, kampányok, bűnözés), és felőlem akár a WC papír minőségéről is írhatna a blogger, mert annyira szeretem a Girlpower stílusát.

De ott van a nagyon sikeres Fűszer és Lélek blog, ami a gasztro kategóriában forog, ám ezt ügyesen ötvözi személyes sztorikkal, kezdeményeseket, új vállalkozásokat bemutató írásokkal, és tulajdonképpel mindennel, ami éppen szembe jön, és érdekes a blogger számára. Ha bárkit megkérdezel, aki rendszeresen olvassa, merem állítani, hogy azt fogják mondani, hogy „igen, igen, jók a receptek, de az egyéb történetek miatt is visszajárok”. Hogy miért? Mert tetszik nekik a blogger emberi stílusa!

Nemrégiben indult a Mom with five blog, mely szintén szerteágazó témákkal foglalkozik. Hogyan fogja őket össze? Családi magazinként. Ugye, így már teljesen tematikus, csak meg kell találni rá a megfelelő szót, definíciót, körülírást.

people-buy-sell-cassettes-large

Vannak természetesen témák, melyek jobban illenek egymáshoz, otthon+gasztro+DIY, fotó+utazás+vélemény (élmények), divat+smink+szépségápolás, egészség+sport+életmód, stb. De ezeket is lehet szabadon kombinálni ugyanolyan effektíven, és természetesen egyik kombináció sincs kőbe vésve, csupán példa értékű.

Tedd fel magadnak a kérdést:

 


Mi a kapcsolat a témák között? Mi fogja össze őket?


 

Azt írod, téged millió egy dolog érdekel. De abban a millió egy dologban valami megfogott Téged személy szerint. Tehát Te már ott vagy közös nevezőnek. A Te célközönséged tipikusan olyan érdeklődésű, mint te vagy. Nagy esélye van, hogy ugyanarról a dologról akarnak olvasni, mint te.

Ne félj kísérletezni, és ne félj elmerülni a blogok világában! Akkor is, ha elsőre nem tökéletes. Elsődleges tanácsként azt javasolnám, hogy azt döntsd el, reálisan mennyi időt tudsz rászánni. Mi az a viszonylag rendszeres? Mert 4-5 téma, főleg ha nem egyértelműen kötődnek, nagyon időigényes. Havonta egyszer nem elég írni róluk. Ha heti, max. kétheti rendszerességgel minden témát tudsz érinteni, mindezt úgy, hogy nem megy a minőség kárára, akkor hajrá! Ha nem, akkor csökkenteni kell a számot. De mint mondtam, csak el kell kezdeni, idővel az írás úgyis a neked legmegfelelőbb irányba fog vinni.

Mikor tematikus blogról beszélünk, akkor csupán arra gondolunk, hogy a blog profiljának kellőképp ki kell rajzolódnia ahhoz, hogy kitűnjön a többi hasonló blog közül. Nyilván nagyszerű lenne, ha mindenki 1-2 dologról írna, mert az érdekli, és abban jó. De ez nem mindenkinél alakul ki elsőre, vagy mondjuk inkább úgy, hogy a blog indulásakor. Sokkal gyakoribb az, hogy az ember próbálgatja a stílusát, mindenről ír, ami érdekli és kísérletezik a témákkal, valamint a stilisztikával is. Idővel adni fogja magát az az irány, amire a blog elrendeltetett.


A legfontosabb, hogy kommunikálj az olvasóiddal.


 

Aki egy bizonyos téma miatt olvassa blogot, lehet szintén megmarad olvasónak akkor is, ha nem írsz már az általa kedvelt témáról. Ha megfelelő kapcsolatot ápolsz az olvasókkal, akkor miattad jönnek vissza elsődlegesen. Írj nekik, vond be őket a gondolatmenetedbe, engedj betekintést a blog belső működésébe is! Főleg ha még új/kezdő vagy ebben a világban. Az olvasók nagy része értékeli a személyes hangvételt, és ha tudják, mi zajlik a fejedben, akkor támogatnak és elfogadják a változást.

 

Sok sikert a blogoláshoz az egész csapat nevében!

Andi

 


 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Blogokról.Neked. Facebook oldalt. Hasznos információk, motiváció és támogatás vár.

Valamint lépj be Facebook csoportunkba is, ahol a bloggerek beszélgetnek, ötletelnek, segítenek egymásnak, tanulnak, fejlődnek, és együtt fejlesztik a blogokat!

Kattints-és-csatlakozz-a-Facebook-600x2001

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!